Opublikowany przez:
monika.g
2019-01-17 15:53:02
Autor zdjęcia/źródło: herbata w ciąży @ pixabay.com
O kofeinie mówi się zwykle w kontekście kawy, tymczasem herbata również ją zawiera i to wcale niedużo mniej. W jednej filiżance czarnego naparu może być od 23 do nawet 110 mg kofeiny. Z najnowszych badań wynika, że nawet uznana za bezpieczną dawkę (200 mg/dobę) ilość spożytej w ciąży kofeiny wpływa negatywnie na dziecko.
Będąc w ciąży nie musisz rezygnować zupełnie z picia kawy czy herbaty wystarczy, że ograniczysz ich spożycie. Chodzi bowiem o to, że oba te napoje zawierają kofeinę, która spożywana w zbyt dużej ilości przez ciężarną może mieć negatywny wpływ na dziecko.
Kofeina wraz z krwią mamy przechodzi przez łożysko i dostaje się do organizmu dziecka.
Mały człowiek nie posiada jeszcze odpowiednich enzymów, dzięki którym mógłby ją rozłożyć, zneutralizować i wydalić. W związku z tym kumuluje się ona w mózgu maleństwa zaburzając jego prawidłowy rozwój. Badania naukowe dowodzą, że wpływa ona na zmniejszenie masy urodzeniowej dziecka oraz zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu.
Kawa jest dość specyficznym napojem, który w ciąży może nam nie smakować już przez sam jej zapach, który jest bardzo wyrazisty, a ciążowy nos bardzo na niego wrażliwy. Nawet pijąc duże ilości kawy na co dzień w czasie ciąży przeważnie staramy się ją ograniczać, wiedząc że zawarta w niej kofeina nie jest zbytnio wskazana.
Zupełnie inaczej natomiast podchodzimy do picia herbaty w ciąży. Często pita do posiłków, przyjemnie rozgrzewająca szczególnie jesienią i zimą nie nasuwa żadnych negatywnych skojarzeń. Tymczasem przecież w niej również znajduje się kofeina zwana teiną (z tego właśnie względu, że jej źródłem jest herbata). W niedużych dawkach działa ona pobudzająco, niweluje zmęczenie, poprawia koncentrację, dodaje energii. Dlatego jest tak chętnie spożywana, a nawet dodawana do napojów energetycznych i gazowanych. Kofeina jest jednak środkiem psychoaktywnym, który przy dłuższym stosowaniu w dużych ilościach uzależnia. Powoduje to spadek jej korzystnego działania na organizm, co skutkuje potrzebą zwiększania jej ilości. W ciąży jest to więc szczególnie niebezpieczne, dlatego należy ograniczać jej spożycie do bezpiecznej dawki.
Zalecaną, bezpieczną maksymalną dawką kofeiny w ciąży jest 200 mg na dobę.
Oznacza to wypicie 2 filiżanek kawy dziennie. Jeśli do tego pijesz również herbatę to musisz zmniejszyć ilość wypijanej kawy do 1 filiżanki i dodać do tego ilość kofeiny zawartej w każdej herbacie. Suma wypitej kofeiny nie może przekraczać 200 mg dziennie. Jak jednak wynika z najnowszych badań należy ją jeszcze bardziej ograniczyć.
czarna herbata 50-80 mg/ 200 ml naparu
zielona herbata 30 do 50 mg/ 200 ml
biała herbata 75 mg/ 200 ml
yerba-mate 14-22 mg/ 200 ml
czerwona herbata (rooibos) nie zawiera kofeiny
Naukowcy na University College Dublin przebadali grupę 941 par matka-dziecko. Badane mamy piły gównie herbatę (49 proc.), a dopiero w dalszej kolejności kawę (38 proc.). Okazało się, że w pierwszym trymestrze ciąży każde 100 mg kofeiny (jedna mała filiżanka lub pół kubka kawy) odpowiada za spadek masy urodzeniowej płodu o 72 g. Dodatkowo taka ilość kofeiny przyczynia się także do zmniejszenia długości dziecka oraz obwodu jego główki i może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Kobiety spożywające największą ilość kofeiny urodziły dzieci ważące o 170 g mniej niż przeciętna.
Naukowcy sugerują, że kofeina zmniejsza przepływ krwi do łożyska. Dziecko otrzymuje więc mniej substancji odżywczych i tlenu, co wpływa niekorzystnie na jego rozwój.
Wybierając więc zamiast kawy herbatę mimo, że zawiera ona mniej kofeiny musisz jednak na nią również uważać. Bezpiecznie i bez ograniczeń możesz za to pić rooibos i herbaty owocowe, które nie zawierają kofeiny.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!